Vom incerca sa va descriem procesul tehnologic de cultivare al lavandei.
Lavanda sau levantica asa cum o cunoastem noi sub denumirea populara sau cum mai este cunoscuta si in alte tari sub denumirile de Lavandel – Germania, Lavande – Franta si sub denumirea stiintifica de Lavandula Angustifolia (Lavandula Officinalis, Lavandula Vera) este o specie de plante din genul Lavandula, familia Lamiaceae este o planta aromatica si medicinala, cu tulpini ramificate în tufa, înalta de 30–50 cm, frunze mici, înguste si flori albastre parfumate cu o durata de viata de peste 10 ani.
Originara fiind din regiunile calcaroase si muntoase mediteraneene, la noi în tara creste cultivata si înfloreste toata vara. În scopuri medicinale se recoltează numai florile detasate de pe axul inflorescentei, sau toata inflorescenta, când corola nu este complet deschisa (Flores Lavandulaes).
Pentru a prelungi durata de viata a lavandei va recomandam taieri de intretinere a lavandei mai ales in primul an, deoarece planta trebuie sa-si formeze o coroana cat mai bogata si uniforma si totodata va canaliza energia si in radacina dezvoltandu-se intr-un mod cat mai corect.