Lavanda beneficii si proprietati – Ceai de lavanda – Tinctura lavanda – ulei de lavanda

Lavanda infloreste din mai si pana in august si are flori bleu, mov, violet si albe.

lavanda plant

Este un sedativ natural, fiind recomandata in tratamentul depresiei, anxietatii, epilepsiei, spasmofiliei si atacurilor de panica, dar si in caz de iritabilitate nervoasa, surmenaj, vertij, isterie, stari de melancolie.

Pentru tratarea insomniei cronice se recomanda inainte de culcare, bai in care sa se adauge esenta de lavanda care are efect relaxant. Tot pentru un somn linistit si odihnitor se recomanda persoanelor care sufera de insomnie sa umple un saculet de tifon cu lavanda si sa-l tina langa perna pe care dorm.

Tot inainte de culcare se poate bea un ceai cald, indulcit cu un varf de lingurita de miere de albine, din amestec de sunatoare cu lavanda, parti egale. Infuzia concentrata din flori de lavanda are efecte benefice in tratarea colicii renale, infectiilor renale, uremiei si cistitei.
Tinctura de lavanda se prepara din flori proaspete sau pulbere de flori uscate. Se umple un borcan cu flori proaspete, fara sa se indese, peste care se toarna alcool alimentar, tuica de casa sau vodca. Vasul, bine astupat, se lasa doua saptamani la macerat, dupa care lichidul se filtreaza si se pastreaza la rece in sticle inchise la culoare.

Intern, se ia cate o lingurita de tinctura dizolvata in putina apa de trei, patru ori pe zi in combaterea starilor enumerate mai sus. Extern, amestecata cu apa fiarta si apoi racita, tinctura se foloseste in stari febrile, rani, piscaturi de insecte, arsuri, sub forma de comprese. Chiar daca ustura pus ape rani sau arsuri, efectele sunt miraculoase si locul se vindeca fara a lasa urme. Impotriva caderii parului se fac frectii din abundenta la radacina, dupa care parul se acopera.

In trecut, uleiul de lavanda era folosit la parfumarea produselor de cosmetica. Astazi, poate fi folosit atat extern pentru calitatile sale analgezice, cicatrizante, si calmante in raceala, gripa, stari febrile, rani, abcese, furuncule, bube, cat si intern, ca antiseptic, diuretic, carminativ, calmant. Pentru uz intern este recomandat sa se foloseasca uleiul de la farmacie ori plafar, dar sa se citeasca eticheta si prospectul cu foarte mare atentie.

Uleiul de lavanda se poate prepara si acasa folosind ulei de masline, sofran sau susan si flori de levantica. Intr-un borcan de 800 de grame se pun opt linguri de flori uscate si maruntite peste care se toarna 300 ml de ulei. Daca se vrea mai mult ulei, cantitatile se dubleaza ori tripleaza. Se amesteca bine cu o lingura de lemn, se acopera borcanul, se agita bine si se lasa la macerat 48 de ore, langa o sursa de caldura, timp in care, la fiecare 12 ore se agita.

oil lavender

Dupa acest interval, amestecul se strecoara prin tifon, pus in trei, patru, intr-alt vas, florile se storc bine ca sa se recupereze toata esenta apoi se pune din nou in borcan si se adauga opt linguri de frunze proaspete. Se lasa la macerat inca 48 de ore sau mai mult, in functie de cat de parfumat se vrea uleiul.

Uleiul astfel obtinut se pastreaza la rece, in sticla de culoare inchisa si poate fi folosit in combinatie cu apa, pentru parfumarea si dezinfectarea incaperilor, impotriva insectelor. De asemenea, poate fi adaugat si in baile terapeutice.

Sa avem sanatate!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Publica informatia prin

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *